7 things to do during a weekend in Poznan

11 August 2015

Een bezoek aan Poznan in Polen is een absolute aanrader, zo hebben we ook afgelopen weekend weer ervaren. Ondanks de bovengemiddelde temperaturen konden we genieten van het vele moois dat deze historische stad te beiden heeft. De volgende attracties zijn naar ons idee de must-do's tijdens een bezoek aan Poznan:

Bezoek Poznan's bakermat op Ostrów Tumski

Ostrow Tumski

Bezoek de oudste kathedraal van Polen op Ostrów Tumski, het eiland in de Warta ten oosten van de oude binnenstad. Het eiland dat ooit de bakermat was van het huidige Poznan. De massieve gotische kathedraal van Poznan dateert uit de 11e eeuw en is mede dankzij haar prachtige interieur de belangrijkste toeristische attractie van de stad. Bekijk naast de kathedraal op Ostrów Tumski ok de kleine Mariakerk en geniet van een koffie of lekkere lunch in één van de trendy cafeetjes aan ulica Sródka, net over de markante brug ten oosten van het eiland.

Gezelligheid op het Oude Marktplein

Rynek

De vele kleurrijke koopmanshuizen aan de Oude Markt (Stary Rynek) van Poznan worden nu bewoond door tal van restaurants, pubs en cafés. De Stary Rynek is daarmee het levendige centrum van de stad en heeft met het oude raadhuis (Ratusz) ook één van de belangrijkste blikvangers van de stad.

In hoger sferen bij het Jezuïetenklooster

Kolegium Jezuickie

Het voormalige Jezuïetenklooster met haar kleurrijke parochiekerk is een prachtig voorbeeld van 17e eeuwse Barok. Het interieur van de Sint-Stanislauskerk is adembenemend, zeker in combinatie met de regelmatige gehouden orgelconcerten. En op de binnenplaats kan je heerlijk ontspannen op de ligkussen of genieten van koffie en ijs bij één van de cafés.

Bewandel de Koninklijke Route

Zamek Krolewski

De VVV van Poznan heeft een mooie wandelroute uitgestippeld waarlangs je alle hoogtepunten van de stad kunt bewonderen, waaronder de kathedraal met de graven van de eerste koningen, het koninklijk kasteel (dat momenteel gereconstrueerd wordt) en het keizerlijk paleis dat Kaiser Wilhelm II begin 20e eeuw liet bouwen. De route loopt van Ronda Sródka in het oosten naar ulica św. Floriana in de wijk Jeżyce in het westen en is ongeveer 5 kilometer lang.    

Uitgaan met locals

De meeste toeristen trekken 's avonds voor een drankje en dansje naar de pubs en clubs aan of rondom de Stary Rynek, zoals het populaire zusje van de Pacha op Ibiza. Maar wie liever iets minder luidruchtige toeristen ziet zoekt zijn heil in één van de straatjes rondom de Rynek. Aan ul. Zydowska vind je bijvoorbeeld Chmielnik, een bar met ruim terras in de achtertuin waar je kunt kiezen uit vele tientallen lokale bieren. Of bezoek ulica Taczaka, 5 minuten lopen ten westen van de Rynek. Hier vind je een half dozijn cafés en restaurants met gezellige kelders waar het lokale uitgaanspubliek zich laaft aan bier en andere vloeibare geneugtes.

Winkelen en zonnebaden bij het Maltameer

Galeria Malta

Ideaal voor zondagmorgen: Vlak bij het Maltameer (Jezioro Maltańska) ligt Galeria Malta,het grootste overdekte winkelcentrum van de regio. Je vindt er enkele honderden winkels, een uitgebreide food court en een Multikino bioscoop. Vlak naast de mall kan je 's zomers genieten van een fraai en populair zandstrand.

Chillen in het park bij Stary Browar

Park Dabrowskiego

Voor wie in de zomer verkoeling zoekt en het Maltameer te ver weg vindt, kan naast shopping mall Stary Browar in het Park Dąbrowskiego lekker chillen op de strandstoelen in de schaduw van de bomen. Koop een glaasje wijn, fris of iets anders in één van de tentjes en relax samen met hip en happy Poznan. Een prima bestemming om je zondagmiddag door te brengen.

Een weekendje Poznan is makkelijker en goedkoper dan je denkt. Wizz Air vliegt op vrijdagmiddag doorgaans voor een paart tientjes rechtstreeks vanaf Eindhoven naar Poznan en vliegt op maandagmorgen weer terug. Meer weten over Poznan? Bekijk hier onze overzichtspagina van Poznan.

Categories: Reisverslagen Tags: Eindhoven